sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Anti-Jyväksylänneulefestaripäivitys

En aio nyt tehdä mitään Jyväksylän festari-postausta, koska enhän mä edes kunnolla osallistunut niihin. En käynyt milläkään kurssilla, en myöskään osallistunut bloggaajien härpäkkeisiin kun en ole pahemmin kenenkään kanssa edes tekemisissä ja muutenkin sosiaalisesti vammainen (en koe yhtään kutsuvaksi meuhkata blogistani silleen, että tutustuis muihin bloggaajiin, mä lähinnä seuraan sitten instassa ja ehkä kerran sataan vuoteen kommentoin jollekin jotain :D).

Se mitä tein, oli seuraavaa: kympin junalla 4h Jyväksylään, nokka kohti Vanhan Toivolan Pihaa, tunnissa ylitin budjettini ja sitten pinkaisinkin jo pakoon, jotta pystyisin pelastamaan loput pankkitilini sisällöstä. Sitten vähän neuloksin pubin terassilla, kävin syömässä, ja suuntasin takaisin juna-asemalle ja istuin jälleen 4h persauksillani. Yhteensä siis 8h junassa ja vaivaiset 5h itse kohdekaupungissa. Ja siis yksi tunti varsinaisessa kohteessa... Voi kyllä x).


Matkaevääksi valikoitui lähtöä edeltävänä iltana Heidi Alanderin Nurmilintu, materiaaleiksi Hedgehog Fibresin sukkalanka sekä Handun perussukkis. Pistin sen malttamattomana puikoille jo pe iltana, mutta en neulonut sitä paria senttiä enempää.


Mutta niin. Jos saan kavauduttua ulos kuorestani ensi kesään mennessä, voisi vähän panostaa tähänkin hommaan. Tosin koska työt ei noin vaan anna tilaa ampaista arkena mihinkään, rajoittaa se merkittävästi vaihtoehtojani esim. kursseille osallistumisen suhteen. Ja tietenkin se, etten todellakaan muista herätä ihmettelemään asiaa tarpeeksi ajoissa - sillä eihän sitä nyt voi monen viikon tai jopa kuukauden päähän sitoutua kun mitä jos ei sitten pystykään/haluakaan/jotain muuta surkeaa tekosyytä. Kummasti aina kuitenkin Tampereen messuille pystyn sitoutumaan :D.


Aluehan oli sinällään hyvin pieni, mutta sitäkin enemmän oli sitten kaikkia herkkuja joista pitäisi pystyä kieltäytymään. Olin ottanut muutaman lankataikurin nimen listalle, josko niitä keskittyis ihmettelemään (kun esimerkiksi nämä Puffalan langat on jo tuttuja useammilta messuilta ja puikoillakin käynyt ainakin neljä kertaa).


Oli Petrichorit ja Ikket ja La Bien Aimeet listalla, mutta karu todellisuus oli se, että esimerkiksi nämä kuvassa-ei-aivan-yhtä-herkullisesti-kuin-luonnossa-hehkuvat La Bien Aimeet maksoivat - anteeksi kielenkäyttöni - mun kukkarolle aivan vitusti liikaa. Pari vyyhteä ja 60e tai enemmän "savuna ilmaan", toinen vyyhdistä vielä sellainen mini. No siis, emmä nyt mitään tusinatavaraa halvalla tullut etsimäänkään, mutta oman varallisuuden rajoissa tällaiset herkut ja ylellisyydet saivat jäädä kyllä kojuihinsa :(. Ehkä mä vielä joskus. 

Olin ottanut ajatuksiin punaiseksi langaksi sen, että nyt saisin etsiä takilliseen langat, ja jos sellaisia ei osuisi kohdalle, pari herkumpaa vyyhteä joista saisi ihanan huivin tai vastaavaa. Melkein jopa pysyin tässä ajatuksessa!


Kässäkerho PomPomin pisteeltä silmille loikkasi saman tien hyllyllinen tätä Donegal Tweediä, jonka tiesin olevan nyt se takkilanka. Toki esitin ujoa ja vaikeasti tavoiteltavaa ja kävin kiertämässä kaikki kojut ennen ensimmäistäkään ostosta, mutta palasin näiden ääreen. Yritän olla ajattelematta käytännönläheisillä aivoillani, että 80€:lla lankaa yhteen perkeleen takkiin tai paitaan tekee siitä kyseisestä vaatekappaleesta aivan naurettavan tyyriin. Siis ihan oikeasti. Sitten kun palkanlaskijan mielenliikkeillä ajattelen asiaa siten, paljonko ne työtunnit maksaisivat... Kukaa, ei kukaan maksaisi neuleesta yli 800€, ja siinä vaiheessa ollaan laskeskeltu vasta suuntaa-antaen bruttosummilla!

Mutta eihän näitä käsitöitä voi siltä kantilta oikeasti edes ajatellakaan. Miten mä voisin iskeä hinnan työajalleni, kun se ei ole työtä vaan armas harrastus, terapiaa, rentoutumista, nautintoa. Mutta saan sentään vähän funtsata edes, että paljonko ne materiaalit maksaa. Ja voin suoraan sanoa, etten ole vielä koskaan ostanut 80€ neuletakkia tai paitaa. Enkä ostaisikaan, ei yksi vaatekappale saa niin paljoa maksaa. Mutta samalla summalla saan kyllä ostaa lankaa jotta teen itse! Ihan loogista :D.


Oikeasti noiden Donegalien jälkeen ostin jotain, mikä rikkoi budjettini, mutta haluan jostain syystä jättää sen nyt viimeiseksi. Ilun pakettiauton takakontista suorastaan tipahti syliini tämä keväisen raikas merinosukkis. Tähän meni loput käteiset, hupsista... Olisihan siitä mieluusti lähtenyt yksi sukkalankkukin mukaan, mutta järjen rippeet kiljuivat käheällä äänellään että no more! Tulen vielä myöhemmin törmäämään niihin kyllä, ja sitä paitsi mua ehkä ihan hintsusti häiritsee se, ettei ne ole läpi värjäytyneitä. Siis että kyllähän se päällipinta näyttää aivan ihanalta, mutta langan ns. toinen puoli ei ole saanut läheskään yhtä paljon väriä, ja mieleni logiikalla siitä langasta neulottuna lopputulos jää paljon hailakammaksi kuin mitä päällipinta ensin lupailee. Ja sitä mun ajatukseni ei vaan pysty sulattamaan tällä hetkellä. Ehkä ne kypsyy syksyn Tampereen messuihin mennessä ;).


Ja tämä se sitten oli, joka rikkoi pankin. Ilon pisteellä hipelsin varmaan miljoona kertaa niin Lystigin lankoja kuin näitä Primrose Yarnsin vyyhtejäkin. Lopulta sitten tätä en enää pystynyt laskemaan alas. Ehkä jo värjäysnimensäkin takia, "Electric Mint Julep". Ja oisko jopa ensimmäinen sinkku - eeei nyt valehtelen! Olihan se kutikuti-lanka, sano ny se nimi.. Jawoll Magic, sekin oli sinkku. Tämä herkku tuntuu vaan sata kertaa paremmalta, ja päätyy ihan varmasti joksikin ihanaksi huiviksi tai osaksi jotain kaunista paitaa. Veikkaan ensimmäistä...

No siis, vaivaiset +600g lankaa tolleen tunnissa hamsteroituna, ei paha. Rahaa kului n. 130€, ei oikeasti paha sekään. Tosin kaveri sitten illalla kun kantikseen rantauduin suoraan junasta jäi haavi auki tuijottamaan kun kuuli paljonko tui sähköinen mint julep esimerkiksi maksoi. "Maksaako langat oikeasti noin paljon ?! Uskaltaako tohon edes koskea." No niinpä, kyllä muakin edelleen vaivaa se vamma, että kun jotain varsin kivaa peruslankaa saa sillä muutamalla eurolla vaikkapa Lankamaailmasta (esim. yksi lemppareistani Sock4), vääjäämättä kauhistelee kun joku unelmapehmeä käsin värjätty merinovyyhti maksaa sen 30-40€/100g. Mutta ne onkin niitä unelmapehmeitä, uniikkeja käsin värjättyjä luksuslankoja. Mutta sitten taas toisaalta, mitä mä teen lukuisilla yksittäisillä vyyhdeillä jotain luksuslankaa, jos se ei riitä muuhun kuin huiviin tai sukkapariin? Mä olen jo tämän vuoden puolella neulonut vissiin neljä huivia, joita mä en varmasti tule edes käyttämään ihan mielettömiä määriä sillä villa toimii vasta kun on oikeasti kylmä (ennen sitä se vain hiostaa ja kutittaa), mutta sitten taas toisaalta se ei pidä ei sitten yhtikäs yhtään tuulta, jota täällä Helsingissä riittää. Niin että mene ja tiedä kuinka käytännöllisiä noi sitten lopulta edes onkaan... IHAN SAMA, mä rakastan noita jo nyt vaikken ole yhtään pitänyt (siis nämä kaksi viimeisintä). Mutta siis. Kun tässä nyt uskaltaudun kokeilemaan siipiäni yhä suurempien töiden parissa, tarvitsen lankaa sen verran että se riittää takkiin tai paitaan, ja mun kokoisella ihmisellä se tarkoittaa sitten langasta riippuen esim. neljää vyyhteä. Jos ostaisin just sitä mitä haluaisin, maksaisi paitalangat helposti lähemmäs 200€. Mutta ihan niin tyhmä mä en ole.

No, josko lopettais paasauksen lankojen hinnoista. Kyllä niillä ihan syystä on hintaa, eikä tää mun marmatus ole kuin vaan sitä harmistusta, ettei kaikkea ihanaa vaan pysty ostamaan vaan täytyy tehdä rajauksia. Oikeastihan mä olisin ostanut yhden jokaista :D.


Se toinen niistä äsken mainitsemistani huiveista näyttää pingotuksen jälkeen tältä. Taas ei aivan riittänyt jumppamaton pituus, aivan viimeiset 20cm molemmista päistä jäi pingottamatta, mutta ei sitä juostessa huomaa. Pitsi avautui upeasti, ja vaikka toi tosta vähän palautuukin, on huivilla riittävästi kokoa. Lankaspeksit kerroinkin jo edellisessä postauksessa: Säihky-Puffa, punnitus kertoo huiville painoksi 102g ja vyyhdestä jäi pieni jämäpallero, eli oisko sitten ollut vähän päälle 100g vai oliko huivissa vielä punnitushetkellä vähän tavallista enemmän kosteutta mukana.

Toinen huiveista on sitten eilen puikoilta tipahtanut Nurmilintu. Viikko siihen meni. Tsiisus.


Tässä nyt vielä työstökuvaa, sillä en ole vielä ehtinyt päättelemään langanpäitä taikka pingottamaan, vastahan tuo eilen illalla vähän jälkeen yhdentoista tipahti puikoilta. Sain huivin reippaasti yli puolen välin jo sen ekan viikonlopun aikana, mutta työviikolla en välttämättä neulonut kuin pari hassua riviä per ilta. Ja koska molempia lankoja riitti, neuloin yhden mallikerran enemmän, halusin huiviin lisää leveyttä. Pituuttahan tällä monsterilla on varmaan sata metriä pingotuksen jälkeen... Vähän kyllä v*tuttaa tän malliset huivit kun niistä tulee niin perkeleen pitkiä ennen kuin leveys on lähelläkään sitä mitä itse kaipaan. Ja sitten tämän kyseisen huivin kohtaloa vähän arvuuttelen: päätökseni neuloa se sileänä saattaa vielä kostautua, sillä en tajunnut lainkaan ajatella reunojen rullautumisen mahdollisuutta ennen kuin se oli jo liian myöhäistä. Enkä kyllä tiedä kuinka olisi edes toiminut joku ainaoikein-reuna, mutta nyt on enää myöhäistä katua! Sitä paitsi rakastan tuota sileää pintaa, mielestäni se sopii tälle siililangalle paremmin kuin ainaoikea. Katsotaan mitä tälle käy kun saan sen joskus pingotettua - sitä täytyykin suunnitella pikkasen enemmän kuin noita aikaisempia...


Eilen makoilin Alppipuistossa muutaman timman näissä merkeissä, ja tänään ajattelin toteuttaa itseäni uudelleen. Hitsi kun olis vielä jotain kivaa eväänä..! Niinku esimerkiksi riittävästi allergialääkkeitä... Atshii!

4 kommenttia:

 1. Kiva lukea hintapohdiskeluitakin! Kyllähän nämä käsinvärjätyt ovat kalliita, onhan 30 euroa yhdestä merinovillavyyhdistä paljon kun 20 euroakin on jo iso summa. Sen rahasumman eteen on saanut tehdä jo aika paljon töitä. Saatikka jos haluaisi jotain suurempaa työtä tehdä. Välillä huvittaa pohdiskella, että ennen tehtiin itse koska se oli halvempaa, nyt se on vähän jo luksusharrastus. Toki halpojakin lankoja saa. Ja tuo on niin totta, että pitkä liehukehuivi on ärsyttävä, mihin ne kapeat päätysuirot pujottelisi! Mun täytyy etsiä joku suht helppo huivimalli, jossa ei noita pitkiä lieroja olisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis joo, 80€ on jo karkeesti yhen työpäivän palkka että siihen kun suhteuttaa... Mutta sitten taas toisaalta, kun lanka on ihanan tuntuista ja upean väristä, sitä vaan on niin ilo ja ihanuus neuloa! Katsoa millaista pintaa jostain kirjavammasta syntyy, ja lopputulemana on joku ihana huivi jota ei ihan jokaisella vastaantulijalla olekaan, kun on itse tehty.

   Joku sellain kolmiohuivi ei toki olisi ihan niin pitkä, mutta siinä mennään sitten jo vähän liian pitkälle sen leveyden kanssa kun kyllä se ny pitää yltää mukavasti kaulan ympäri ja jotta saa sen verran mittaa niille "liehukkeille", onkin leveyttä jo liiaksi :D. Koskaan ei ole hyvä.

   Onhan tää neulomisharrastus muuttunut aika hinnakkaaksi (ei sen toki ole pakko olla sitä, mutta ainakin mun kohdalla ne herkkulangat vetää vaan niin vimmatusti puleensa), mutta en kyllä vaihtais. Rakkautta!

   Poista
 2. Ihania ostoksia ja kauniit huivit puikoilta. Minä tykkään Heidin huiveista valtavasti.
  Siis oliko festareilla joku oma bloggaajille tarkoitettu miitti? Tosin en kyllä ohjelmia kamalasti katsellutkaan kunnollinen vain lauantaina ja suuntasin silloin sinne podcastaaja miittiin. Minun ainoa ostokseni oli Ilun sukkalankku, joskus sitä pääsee vähälläkin 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no se oli kaiketi ennemminkin se podcast-miitti :)

   Noista malleista ainakin pidin itsekin, pari muuta odottaa ohjevarastoissa.

   Poista

Jätä viesti!