maanantai 30. tammikuuta 2017

Keravan Sinkka ja Näkyväksi neulottu

Saatiinpa viime keskiviikkona käytyä kaverin kanssa töiden jälkeen Keravalla saakka! Ja kyllä kannatti, ainakin näin neuloosi-diagnosoituina henkilöinä :D.

Keravalla ihan pikkumatkan päässä juna-asemasta sijaitsee siis Taide- ja museokeskus Sinkka, jossa on vielä reilun kuukauden ajan nautittavissa varsin kattava ja todellakin mielenkiintoinen näyttely Näkyväksi neulottu. Kolmessa kerroksessa kaikenlaista käsintehtyä, suosittelen lämpimästi.


Hauskasti erilaisia ideoita ja toteutuksia. Vähän semmosta perinteisempää toteutusta mutta uudessa muodossa, kuten vaikkapa poliisiautona. Tai sitten ryijyjä aiheinaan graffititaide. 


Vaikka en itse ole ehkä koskaan innostunut graffititaiteesta sinällään (riippuen toki kyllä aika paljon aiheista ja toteutustyylistä), oli tämä idea ja toteutus kyllä jotenkin ihan mahtava. Miksi perinteisen tekniikan pitäisi tuottaa aina perinteisiä lopputulemia? No, aina ja aina, vähän kyllä liioittelua ja yleistämistä.


Entäs sitten matematiikka ja käsityöt? Yksi jos toinenkin laskeskelee silmukoita, hokee mantramaisesti "kavennus yks kaks kol nel langankierto" tai vastaavaa. Tai sitten tuloksena onkin matemaattisten yhtälöiden virkkaamista "auki" jotta ne pystyisi paremmin havainnollistamaan.


Erään tilan upeat luontoaiheiset ja loputtomiin yksityiskohtia sisältävät työt ansaitsevat kyllä oman hetkensä. Pöydällinen kukkaketoa, uskomattoman pikkutarkkaa - ja tärkättyä :D. Ja nyt harmittaa etten napannut kuvaa aivan upeista silkkikankaalle kirjotuista taideteoksista! Ne ovat nimittäin jälkikäteen pyörineet mielessä melkeinpä eniten. Upeasti yhdistetty useampaakin tekniikkaa ja tyyliä, esimerkiksi akvarellia ja varmaan jotain silkkilankaa kirjottuna kun kiilsi niin kauniisti. Abstrakteja aiheita mutta myös tunnistettavampia kappaleita, kuten vaikkapa sydänlihas. Vähän raakakin aiheena, mutta kokonaisuus oli kyllä ihan taidetta. Jos mulla olisi sellainen koti jossa mikään taide pääsisi etuuksiinsa, tuollaisen ottaisin kyllä ihan heti.


Tämä oli upea koko seinän mentävä kokonaisuus, jossa oli ikään kuin useampi yksittäinen osa. Ulottuvuus oli parasta, ja tuo tulinen punainen! Jos en ihan väärin muista, tässä samaisessa kerroksessa oli erään taiteilijan videoteos, jossa kuvattiin hänen yhdessä pakolaisten kanssa työstämää "ruotsalaista kotia", jossa jotakuinkin kaikki pinnat ja esineet oli neulottu/virkattu. Pakolaisten tarinoita kuunnellessaan hän oli lopulta päättänyt räjäyttää installaationsa kuvatakseen kodin särkymistä sodan tai muun katastrofin pakottamana. Yleensä en niin videotaiteestakaan syty, mutta räjähdys oli pakko kyllä katsoa. Tarina teoksen takana kosketti myös.


Nyt ehkä vähän hypin kerrosten ja näyttelyn osioiden välillä epäjohdonmukaisesti, mutta nyt sattus kuvat tähän järjestykseen enkä jaksa alkaa taistelemaan niitä parempaankaan malliin :D. Myös viimeisimmässä Novitassakin oli mainittu ammattikorkeakoulu Metropolian Finvillage-tapahtumasarjan Itämereen sukellus -teos, jonka suloinen virkattu Norppa ja meren maisemia kuvaavat teokset olivat oma mielenkiintoinen osansa näyttelyssä.


Siellä olisi kai saanut virkatakin ja siten osallistua teoksen toteutukseen, mutta koska näyttelyä oli vielä kiertämättä ja sulkemisaika lähestyi, ei jääty ihmettelemään sen enempää.

Ja taas niihin perinteisiin tekniikoihin ja uudenlaisiin toteutuksiin. Taiteilijan näkemys omasta isoäidistään oli kerrassaan mahtava. Valtava teos ei kuvassa pääse mitenkään oikeuksiinsa, mutta tämä oli aivan upea. "Matto" joka ansaitsee paikkansa seinällä!


Viimeinen nurkka joka käytiin läpi piti sisällään etri tekniikoilla toteutettuja teoksia yhdestä ja samasta valokuvasta, jossa taiteilijan kaulalla puristaa helminauha niin kireällä että kasvot punertaa, mutta huulilla häivää "I'm okay" -hymy, sillä eihän nyt ahdinkoa ulospäin kuulu näyttää. Hamahelmillä toteutettu kuva oli varsin pop-taiteellinen ja hauska kontrasti huovutettuun versioon samaisesta kuvasta.

Niin. Jos nyt et muuta tekemistä Keravalta keksi niin mene nyt ihmeessä edes tämä katsomaan! Voisin melkeinpä mennä toisenkin kerran, varsinkin kun perjantaina on palkkapäivä eli tilillä jopa rahaa ostaa kolmen alueen seutulippu :D. Museokortilla kun pääsen sisään ihan ilmaiseksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti!